За какво реално ни е математиката?

math lessons

Ще помислите: “За какво ми е притрябвала тази математика”. Ами тя ни съдейства да разрешаваме всекидневни затруднения.
Замислете се относително колко пъти на ден се срещате с математика?

Ставате, виждате часовника и на самия него – цифри и числа. Докато пиете от питието си рано сутрин, решавате да пуснете любимата си телевизионна програма, грабвате дистанционното и отново цифри. Похапвате и решавате да се обадите на приятеля, с когото имате днес среща. Вземате телефона, който е препълнен с числа – телефонни номера, чипове и платки (Но ако я нямаше математиката, дали ще има мобилни телефони?). Поглеждате отново стения часовник – има малко време. Решавате да отидете на пазар. Правите списък на нещата, които ще закупите и смятате, колко пари ще е необходимо да вземете.

Ще карате кола днес или ще се возите в трамвая, ще общувате чрез таблет, ще играете на игри и т.н. През деня ще Ви се налага нон-стоп да изчислявате и решавате разнообразни задачи по математика без даже да го помисляте, тъй като математиката е навсякъде и във всичко. Тя е като въздуха. Светът ни не може да съществува с липса на числа. Благодарение на нея се подобряват всички технологии и науки. Благодарение на нея имаме смартфони, леки коли, таблети и всеки един вид машинки, които ни помагат или забавляват.

Точно това е дечица и възрастни, не харесвате или харесвате – без математиката не е възможно. Харесвайте математиката – задачите обвързани с време, движение, пари, дати, работа и геометрия и някои други задачи ни готвят за трудностите в живота. Дори и да не я обичате, не я отписвайте напълно.

Може някой да зададе въпрос “как да я разбера тази математика когато всичко е много трудно?”.

Практикувайте. За да сте наистина добри в даден спорт е наложително да тренирате, същото е и в математиката. С тренировките се образуват пътечки в мозъка (невронни връзки), използващ умът ни. Смятайки определен вид задача вие правите пътечка, утъпквайки с всяко едно подобно решение и всеки друг път би ви било по-лесно.